top of page

Najava: Borislav Aleraj Akac

Kako krenuti u avanturu i što nam sve ona donosi?


Prošlog tjedna je ekipa Azimuta, audio emisije o životu na otvorenom i svemu što on nosi, razgovarala s legendom hrvatskog alpinizma, PDS Velebita i HGSS-a – Borislavom Alerajom zvanim 'Akac'.


Pričali smo o raznim temama – o tome kako je uopće postao član PDS Velebita (1966!) i ušao u svijet penjanja, kako su izgledali penjački izleti u njegovim počecima, gdje je proveo 'najluđe' dane u stijeni i koji su mu prvenstveni smjerovi ostali u najboljem sjećanju. Pričali smo i o 'Velebitaškom duhu' i o tome kako je penjanje utjecalo na njegov život, stvarajući doživotna prijateljstva s ljudima s kojima je odlazio u istraživanje staza, stijena, snježnih padina pa čak i hrvatskog podzemlja! S nekima od njih Akac i dan-danas stvara nove smjerove i uživa u otkrivanju 'tajni stijena' !


Naravno, ispričao nam je i kako je postao gorski spašavatelj i dugi niz godina aktivno sudjelovao u edukaciji i napretku Hrvatske Gorske Službe Spašavanja, kroz mnoge tečajeve i pisane materijale koje je organizirao i napisao. A i o tome kako su nekada izgledale akcije spašavanja, u doba kada nije bilo mobitela pa čak niti svaki dom nije imao kućni telefon! A oni su ipak stigli na vrijeme! Svaka čast!





Spomenuli smo i njegove knjige (linkovi na dnu teksta), a i o tome kako svijet penjanja i avanture često donosi i kreativan, zdrav i veseli duh i potrebu za stvaranjem… A oni pak do mnogih pjesama, tekstova, slika i dr. umjetničkih izražaja u kojima i dan danas uživamo na feštama, izložbama ili uz logorsku vatricu!


Dotakli smo se naravno i početaka penjanja u Paklenici, gdje su između ostalog on i Maligan (Čepelak, M.) ispenjali i legendarni smjer Brid klina, u neprekinutom usponu koji je trajao 8 dana! Zaista, pioniri pakleničkog penjanja! Ispričao nam je i što je to tako lijepog doživio i na ekspedicijama u Ande i Himalaju, a intervju nam donosi i mnoga poznata i manje poznata imena iz hrvatskog i svjetskog alpinizma, utkana u anegdote i priče koje nam je ispričao Akac.


Uskoro donosimo prvi dio intervjua, a do tada svima toplo preporučamo Akčeve knjige u izdanju kuće Libricon, vodećeg izdavača putopisnih i pustolovnih izdanja u Hrvatskoj!



Kako ne biste propustili epizodu, zapratite Drugu Smjenu: - Facebook stranica

106 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page